Bilgisayar Yazılımları


Donanımı kullanmak için gerekli programlardır. Bilgisayarın nasıl çalışacağını söylerler. Belirli bir işlemi yapmak üzere bilgisayara kurulurlar. Bilgisayara yüklenen her türlü program yazılımdır.

 

Yazılım, kullanıcıların bilgisayarda işlerini yapmalarına imkân veren tüm programlara verilen genel addır. Yazılımlar; Sistem Yazılımları ve Uygulama Yazılımları olmak üzere iki ana gruba ayrılırlar.

  

Uygulama Yazılımları

Kullanıcıların belli başlı bazı işlemleri yapmalarına imkân veren yazılımlardır. Uygulama yazılımlarının geliştirilmesi için programlama dilleri ve diğer bazı uygulama geliştirme araçları kullanılır. Uygulama yazılımları genellikle belli bir işletim sistemi altında çalıştırılmak üzere hazırlanır. Örneğin, Windows işletim sistemi altında çalıştırılmak üzere hazırlanan bir kelime işlem programı Android veya Machintosh işletim sistemini kullanan kişisel bilgisayarlarda çalışmayacaktır.
Günümüzde bilgisayar sistemleri için geliştirilmiş çok sayıda genel amaçlı uygulama yazılımı mevcuttur. Bunların sayısı ve özellikleri her geçen gün hızla artmaktadır. Bu yazılımlardan kişi ve kurumlarca en yaygın olarak kullanılanları; kelime işlem programları, elektronik hesap tablosu programları, sunum programları, dosya yönetim, internet tarayıcı, media oynatıcı ve antivirüs programlarıdır.

 

 Kelime İşlemci Programları: Bilgisayarın, çok güçlü özellikleri olan bir daktilo makinesi gibi kullanılması özelliğini sağlayan programlardır. Hazırlamak istediğiniz belgede grafik, tablo, resim, dipnot ve belgeyi birden fazla sütun halinde düzenlemek gibi özellikleri sağlarlar. Bu programlar diğer genel amaçlı uygulama yazılımlarına oranla çok daha yaygın kullanılmaktadır. Örnek: Microsoft Word, LibreOffice Writer, OpenOffice Writer, Abiword, Apple iWork – Pages, Google Docs

 

 Elektronik Tablolama Programları: Hesap tablosu programları bilgisayar sistemini son derece özellikli bir elektronik hesap makinesine dönüştüren programlardır. En basit özelliği verileri oldukları gibi tablo şeklinde listelemek olduğu gibi, verileri alıp çeşitli türlerde grafiklere dönüştürme özelliğine de sahiptirler. Örnek: Excel, Lotus 123, Quattro Pro

  

 Sunum Programları: Belli bir konuda yapılan araştırmanın ve/veya hazırlanan raporların sonuçlarını bilgisayar yardımıyla diğer kişilere anlatmak için kullanılır. Sunum genellikle bilgisayara bağlı bulunan bir projeksiyon cihazı yardımıyla yapılır. Bu uygulamalar her türlü grafik, ses ve video görüntülerinin kullanılmasına imkân verir. Örnek: Microsoft Powerpoint, Prezi, Zoho Show, Emaze, Powtoon…

 

 Media Oynatıcılar (Players): Her türlü müzik ve video dosyasını açmaya yarayan programlardır. Örnek: Windows Media Player, iTunes, GomPlayer, Real Player…

 

 Antivirüs Programları: Bilgisayarları zararlı yazılımlara ve virüslere karşı koruyan programlardır. Örnek: Kaspersky, Eset NOD32, Norton, Avast, AVG, Avira Antivir…

 

Sistem Yazılımları

Uygulama yazılımları ile bilgisayar donanımı arasında aracılık eden yani bilgisayar sisteminin pürüzsüz bir şekilde çalışmasını sağlayan yazılımlardır.

 

 İşletim Sistemi Yazılımları: Bir işletim sistemi, bilgisayar kaynaklarının yönetimi ve kontrolünü sağlayan yani bilgisayar sisteminin yapacağı işleri yöneten programlar bütünüdür. Kullanıcıya bilgisayarın kaynaklarını mantıksal bir ortamda yönetme ve yönlendirme imkânı verir, pek çok fonksiyonu ise kullanıcının haberi bile olmadan kendisi üstlenir. Bir işletim sisteminin gerçekleştireceği temel işlemler;

  • Merkezi İşlem Birimini farklı işlere yönlendirmek, yönetmek,
  • Ana belleği yönetmek,
  • Harici kayıt cihazlarını yönetmek,
  • Giriş/çıkışları kontrol etmek,
  • Bilgisayar sisteminin güvenliği ve kontrolünü sağlamaktır.

 

 Sürücüler (Drivers): Bilgisayarınızın donanım aygıtlarıyla iletişim kurmasını sağlayan yazılımdır. Sürücüler olmadan, bilgisayarınıza bağlı aygıtlar (fare, klavye…) düzgün çalışmaz. Örneklendirmek gerekirse ne olduğunu bilmediğiniz bir aygıt ile karşılaştığınızı düşünün. Yapacağınız iş kullanma kılavuzunu okuyarak aygıtın ne olduğunu, ne işe yaradığını ve nasıl kullanılacağını öğrenmektir. İşte bilgisayar için de sürücü bir nevi kullanma kılavuzudur.




Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski