Arduino Ders 24: RGB Led


RGB led, arduino projelerinde projenin işleyişine göre farklı renkte ışık elde etmek için kullanabileceğiniz ve kullanımı oldukça basit bir modüldür. Bu yazıda RGB led arduinoya nasıl bağlanır?, arduino ile RGB led kullanmak için gerekli kodlar nelerdir? sorularının cevaplarını öğreneceğiz.

RGB led, içerisinde kırmızı, yeşil ve mavi olmak üzere 3 renkte led bulunan bir led çeşididir. RGB led 4 bacaklı led olarak veya modül olarak bulabileceğiniz oldukça ugyun fiyatlı bir üründür.

RGB led Nasıl çalışır?

RGB ledler ortak anot ve ortak katot olmak üzere iki farklı yapıdadır. Ortak anot ledlerde R, G ve B nin (+)  uçları, ortak katotlu ledlerde ise (-) uçları birleştirilmiştir. Ortak anotlu RGB ledlerde ortak uca 5V, ortak katotlu ledlerde ortak uca toprak hattı (GND) bağlnamalıdır. Diğer 3 bacakla kırmızı, yeşil ve mavi renkleri kontrol edeceğimizden arduino üzerindeki PWM pinlerinden herhangi birine  bağlanmalıdır.

RGB led arduino bağlantısı nasıl yapılır?

RGB led içerisindeki her bir led için 0-255 arasında PWM sinyali ile renk ayarı yapılabilir. Bu nedenle RGB led arduino bağlantısı yapılırken arduinodaki ~ işareti ile gösterilen PWM özellikli dijital pinler tercih edilmelidir. Bu sayede 3 farklı pinden ledlere farklı pwm değerleri göndererek RGB led ile farklı renkler elde etmek mümkün olacaktır. Aşağıda ortak katot olan RGB led ve modül led arduino bağlantı şemasını inceleyerek, elinizdeki ürüne göre devrenizi kurabilirsiniz.



int r=3;
int g=5;
int b=6;
 
void setup() {
 
pinMode(r,OUTPUT);
pinMode(g,OUTPUT);
pinMode(b,OUTPUT);
}
 
void loop() {
analogWrite(r,0);
analogWrite(g,255);
analogWrite(b,180);
delay(500);
}

Kodları inceleyecek olursak, analogWrite komutu ile seçili pine 0 ile 255 arasında pwm sinyali gönderiyoruz. Burada sinyal pwm değeri 0 ise led yanmayacak, 255 ise tam parlaklıkla yanacaktır. Yukarıdaki örnekte kırmızıya 0, yeşile 255 ve maviye de 180 pwm değeri gönderdik. Bu durumda led bu gönderdiğimiz 3 sinyal durumuna göre karışım bir renk verecektir.

int r=3;
int g=5;
int b=6;
 
void setup() {
 
pinMode(r,OUTPUT);
pinMode(g,OUTPUT);
pinMode(b,OUTPUT);
}
 
void loop() {
int rDeger=random(0,255);
int gDeger=random(0,255);
int bDeger=random(0,255);
analogWrite(r,rDeger);
analogWrite(g,gDeger);
analogWrite(b,bDeger);
delay(1000);
}

Bu kodda ise random komutu ile  0-255 arasında rastgele değerler üreterek her bir saniyede ledin rengini rastgele olarak değiştiriyoruz.


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski