Arduino Ders 17: Potansiyometre İle Servo Motor Kontrolü


Bu yazımızda arduino ile potansiyometre kullanarak servo motor kontrolü için gerekli bağlantı şemasını ve arduino kodlarını inceleyeceğiz.


Arduino ile potansiyometreden okunan değeri servo motora aktararak potansiyometre ile servo motor kontrolü için gerekli arduino kodlarını hazırlayacağız.
Arduino’ya bağlanacak nesne sayısı arttıkça arduino’nun 5V ve GND pinleri yetersiz gelmeye bağlayacaktır. Bu durumda devreleri daha sade ve kolay hale getirmek için breadboard kullanmamız gerekiyor. Breadboard birer kanaldan verilen + ve – kutupları sayesinde istediğimiz kadar cihazı arduino ile bağlama avantajını sağlıyor.
Yukarıdaki şemada arduinodan aldığımız 5V ve GND pinlerini breadboard’un + ve – kanalına bağladık. Sonrasında potansiyometre ve servo motor için gerekli olan 5V ve GND bağlantılarını breadboard üzerinden yaptık. Potansiyometrenin data kablosunu arduino A1 pinine, servo motorun turuncu pinini ise arduino 3 (şemada 2 numaralı pin olmuş ama normalde pwm pinlerinden birine bağlanmalıdır. Siz 3 numaralı pwm pinine bağlayın.) numaralı pine bağladık.

#include
Servo motor;
const byte potansiyometre_pin=A1;
int pot_deger;
void setup() {
motor.attach(3);
Serial.begin(9600);
}
 
void loop() {
pot_deger=analogRead(potansiyometre_pin);
int yeni_deger=map(pot_deger,0,1023,0,180);
Serial.print("Potansiyometre Degeri= ");
Serial.println(yeni_deger);
motor.write(yeni_deger);
}


Kodlamada potansiyometreden okunan 0 ile 1023 arsındaki analog değerleri map komutu ile 0-180 derece arasında indirgedik. Sonrasında oluşan değeri motor.write(yeni_deger) komutu ile servo motora gönderdik.
Kodları arduino’ya yükledikten sonra potansiyometreyi sağa veya sola çevirerek servo motoronu ileri, geri hareket ettirebileceksiniz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski